Boeiboorden vervangen door Keralit

Doordat Keralit onderhoudsarm is en een lange levensduur heeft, is het een uitstekend materiaal om houten boeiboorden te vervangen. Keralit heeft daarvoor speciale dakrandpanelen, die gemakkelijk te monteren zijn. Bredere boeiboorden vervangen kan ook met de geveldelen van Keralit.

Het vervangen van een houten boeiboord door Keralit is relatief eenvoudig, waarbij vooral de achterconstructie voldoende aandacht verdient. Zoals vrijwel elk materiaal wordt Keralit gemonteerd op een ventilerende achterconstructie. Doordat warme lucht opstijgt, verloopt ventilatie altijd verticaal (van beneden naar boven).

Een ventilerende achterconstructie is het gemakkelijkste te realiseren met verticale regels. Gebruik daarvoor bij voorkeur verduurzaamde houten regels van 20 x 38 mm, met een maximale h.o.h.-afstand van 300 mm. Ook aan de onder- en bovenzijde moet de constructie voldoende open blijven voor ventilatie. Hiervoor is minimaal 20 cm2 per strekkende meter nodig. De openingen mogen niet te groot – maximaal 10 mm – zijn om ongedierte te voorkomen. Met de speciale montageprofielen van Keralit is eenvoudig aan beide eisen te voldoen.

Horizontaal regelwerk

Om een strak resultaat te garanderen is het van belang om de achterconstructie exact uit te lijnen. Daarom valt met name bij renovatie de keuze vaak op het aanbrengen van horizontale regels in plaats van verticale regels. Dat kan ook prima mits de regels worden voorzien van ventilatiesleuven van minimaal 20 cm2/m1 (bijvoorbeeld 10 sleuven van 5 x 40 mm per strekkende meter). Een alternatief is het aanbrengen van een dubbel regelwerk, met verticale regels over horizontale regels. De totale constructie krijgt daardoor echter nogal wat extra dikte, wat in veel gevallen niet wenselijk zal zijn.

Onderprofiel

Op deze achterconstructie komt allereerst een onderprofiel. Keralit heeft verschillende onderprofielen in het assortiment, zowel voor boeiboorden die vlak tegen het muurvlak vallen als voor boeiboorden met een overstek. De onderzijde van het overstek kan daarbij desgewenst ook met Keralit worden afgewerkt. Het dakrandpaneel klikt in dit onderprofiel, waarna het nog vrij heen en weer kan schuiven, alvorens het aan de bovenzijde te fixeren.

Blinde bevestiging

Er zijn verschillende mogelijkheden om Keralit dakrandpanelen blind te bevestigen, rekening houdend met de aanwezige situatie. Bij boeiboorden langs een pannendak met gevelpannen kan een dakrandpaneel bovenaan worden geschroefd. De schroeven vallen dan weg achter de gevelpannen.

Bij het vervangen van boeien van een goot of plat dak, maakt het verschil of die goot of dat platte dak zelf ook wordt vervangen of gehandhaafd blijft. Bij een totale vervanging is het prima mogelijk om het dakrandpaneel bovenaan met schroeven te fixeren. De schroeven zullen dan wegvallen achter de kraal of de trim.

Worden alleen de boeiboorden vervangen, dan heeft Keralit speciale aansluitprofielen voor een blinde bevestiging. De vlakke bovenzijde daarvan valt onder de kraal of trim. Dit aansluitprofiel is er ook in een uitvoering als sierlijst. Bij gebruik van deze aansluitprofielen schuift het Keralit dakrandpaneel eerst in dit profiel en klikt het pas daarna in het onderprofiel. Dotten MS Polymeer in het aansluitprofiel zorgen voor fixatie van het dakrandpaneel.

Lengte en hoogte

Keralit levert dakrandpanelen met een lengte van 6 meter. Met een verbindingsstuk is het mogelijk om twee dakrandpanelen te koppelen voor grotere lengtes. Het assortiment bevat tevens hoekstukken en eindprofielen.

Dakrandpanelen van Keralit zijn er in verschillende hoogtes, van 200 tot 350 mm. Het is in plaats daarvan ook mogelijk om boeiboorden te bekleden met Keralit geveldelen. Dat geeft een extra lijnenspel op de boeiboorden en het maakt desgewenst boeiboorden van meer dan 350 mm mogelijk. Keralit heeft een uitgebreide set principedetails voor boeiboorden beschikbaar, alsmede een gevisualiseerde montage-instructie en een animatie van de montage.

Onderhoudsarme boeiboorden van Keralit

Keralit is een onderhoudsarm materiaal met een lange levensduur. Het is daardoor ook ideaal voor gebruik als boeiboorden. Keralit heeft speciale dakrandprofielen ontwikkeld met bijbehorende montageprofielen om vrijwel elk gebouw op eenvoudige en duurzame wijze te voorzien van onderhoudsarme boeiboorden.

Vraag gratis kleurmonsters aan 

Wilt u een aantal kleuren in het echt zien? Of wilt u verschillende modellen gevelbekleding met elkaar vergelijken? Vraag dan gratis kleurmonsters aan.