Een huis bouwen met Youtube-tutorials? Niek deed het

 

Hij ging er helemaal voor. Niek Langeraap uit Vinkel ontwierp én bouwde zijn eigen huis. Ruim een jaar en heel wat Youtube-filmpjes later mag het resultaat er zijn: een zelfgebouwd huis, met een natuurlijke uitstraling. Een beetje van hout en een beetje van Keralit.

Eisen aan woning

Ondanks dat hij totaal geen ervaring had met bouwen, en al helemáál niet met het bouwen van een heel huis, had Niek één wens: een eigen huis ontwerpen en deze dan ook nog zelf bouwen. Een verandering in het bestemmingsplan van het vakantiepark waar hij met zijn vriendin woont, maakte dit mogelijk. Het huis moest echter wel aan een paar eisen voldoen.

Zo moest het huis een natuurlijke uitstraling behouden. Voor Niek, die zichzelf bestempelt als ‘echte houtman’, vormde dit geen enkele belemmering. Sterker nog: hij wist meteen wat hem te doen stond. “Ik hou namelijk heel erg van die natuurlijke stijl.”

Aannemer tekent bouwplan voor zelfbouwproject
Millimeterwerk: samen een bouwplan maken

Zelfgebouwd huis met gevelbekleding Keralit van veraf

Kiezen voor kunststof

Met een bevriende aannemer ontwierp hij een bouwplan. Het metselwerk besteedde hij uit, maar vanaf daar pakte Niek de bouw zelf op. Met zijn vriendin en één van zijn beste vrienden verrichtte hij het meeste werk. Daarnaast kregen ze veel hulp van buitenaf.

“Ik ben gek op hout, maar ik ben absoluut geen schilder”

Veelvuldig gebruik van houtmateriaal was voor Niek een voor de hand liggende keuze. Maar wie van heel dichtbij naar de gevelbekleding kijkt, ziet dat dit geen hout, maar kunststof is. “Ik ben gek op hout, maar ik ben absoluut geen schilder. Ik heb helemaal geen zin om veel onderhoud uit te moeten voeren in de toekomst”, legt Niek uit.

Met deze gedachte in zijn achterhoofd ging hij opzoek naar een alternatief voor hout dat ondertussen wel die natuurlijke uitstraling van hout had. “Gek genoeg werd ik in een houthandel getipt over kunststofpanelen van Keralit, toen ik vertelde dat ik een duurzaam materiaal wilde gaan gebruiken. Ik moest even wennen aan het idee van kunststof, maar omdat de gevelpanelen van Keralit wel die houtlook hadden die ik voor ogen had, besloot ik ervoor te gaan.”

Topgevel van kunststof panelen van Keralit potdeksel 177
Van overstekklossen tot gootbloemen: aan alle details is gedacht

Gereedschap en video’s

Deze keuze bleek een schot in de roos. In de vijfde maand van de bouw was de ruwbouw van het huis afgerond en kon Niek starten met de afbouwfase, te beginnen met Keralit. Een omvangrijke klus; er moest ruim 80m² Keralit worden gezet. In totaal waren ze hier zo’n vier weken mee bezig.

“Ik heb van tevoren flink wat tutorials gekeken over huizen bouwen en over het plaatsen van Keralit, zodat ik wist waar ik op moest letten. Hoe werk je kozijnen bijvoorbeeld netjes af? Of een dakkapel?” Vooral door het te dóen, leerde Niek het Keralit-paneel goed kennen. “Het plaatsen van Keralit is eigenlijk vrij simpel, en ging daarom best vlot. Vooral aan de lange wand ging het lekker snel, daar konden we de zes meter lange panelen verlengen.”

Eerste wand Keralit potdeksel 177 zetten bij zelfbouwproject
De eerste wand is gezet.
detailfoto structuur Keralit potdeksel 177 monumentgroen
Het Keralitpaneel van dichtbij – model Potdeksel 177 in monumentgroen

Beginnersfout

Ging het dan allemaal van een leien dakje? “Oh nee, niet altijd hoor”, lacht Niek. “We maakten een klassieke beginnersfout. Toen we nét de eerste lange wand af hadden en de hoek om gingen, bleek het eerste paneel aan de andere wand een paar millimeter lager te liggen. Dat betekende dat de wanden niet op precies dezelfde hoogte zouden komen te liggen, als je tegen de hoek aankijkt. Ik ben heel precies. Dat ging er bij mij dus niet in.”

“We moesten een hele wand opnieuw zetten. Dat was zuur.”

En dus werden alle panelen aan de wand weer losgeschroefd en vervolgens opnieuw geplaatst, zodat beide wanden op precies dezelfde hoogte zouden liggen. “Tja, dat was wel zuur. Maar dat gebeurt ons niet nog een keer. We gebruiken nu standaard een laser waterpas voordat we weer aan een wand beginnen.”

Pittig jaar

Al met al heeft het project – van bouwtekening tot oplevering – ruim een jaar geduurd. En dat was ‘best een pittig jaar’, besluit Niek. “Ik werkte ondertussen natuurlijk gewoon fulltime als boomverzorger. En dan zaten we in de avonden nog te bouwen. Soms wel tot na middernacht.” Gedurende de bouw woonde Niek met zijn vriendin in een caravan. Op de bouwplaats, vlakbij huis, zodat er hard doorgewerkt kon worden.

Toewijding: doorwerken tot na middernacht

Inmiddels woont het stel bijna een jaar in het nieuwe huis. Over de vraag of hij het nog een keer zou doen, hoeft hij niet lang na te denken. “Absoluut! Het is gewoon keigaaf om zelf je huis te bouwen. Je hoort weleens van die rampverhalen waarbij het helemaal verkeerd gaat. Dat was bij ons niet het geval. Het kostte ons veel bloed en zweet, maar geen tranen.”

interieur woonkamer zelfgebouwd huis
Oók binnen is er gelet op details
buitenkant zelfgebouwd huis met Keralit-panelen
Het eindresultaat: een uniek huis met een natuurlijke uitstraling
project Keralit kleur en model