Een jaar lang Keralit plaatsen op vakantiepark Texel

Opgeleverde vakantievilla met rieten dak en kunststof gevelpanelen Keralit

Voor een omvangrijk project op een vakantiepark werkt aannemer Marco de Rijk ruim een jaar op Texel. Hij bekleedt daar vakantievilla’s met Keralit. Een flinke klus: “Het is voor het eerst dat we met zóveel Keralit werken. Het loopt echt in de kilometers.”

Het is niet alleen een groot project, het is ook een project waarbij verschillende bouwmaterialen samenkomen. Zo hebben sommige villa’s een rieten dak, andere hebben de klassieke dakpan. Op sommige gevels zit Keralit, andere zijn van hout. Of gewoon een combinatie van beide: een houten gevel en een dakrand van Keralit. En andersom.

‘Kleurvast en netjes’
Aan Marco de taak om de villa’s met Keralit te bekleden. In totaal bestaat het hele project uit 48 nieuwe vakantievilla’s, maar deze worden niet allemaal bekleed met Keralit. Marco is nu met zijn collega bezig om 13 twee-onder-één-kap-villa’s te voorzien van Keralit.

 

Sponningdeel 190 van Keralit verticaal geplaatst op villa
Op de beheerderswoning is de gehele lengte van het paneel gebruikt

Voor Marco, die als timmerman jarenlange ervaring heeft met zowel hout als Keralit, is de keuze voor de kunststofpanelen van Keralit een schot in de roos. “Je ziet gewoon dat Keralit op de lange termijn veel kleurvaster is dan hout en langer netjes blijft. Je hoeft er veel minder onderhoud aan te plegen. Bovendien verwerkt het makkelijk en snel.”

Zon, zee, zout
Dan is er volgens Marco nog een groot voordeel van het kunststofpaneel. Want met de zee op anderhalve kilometer afstand, krijgt deze klus meer dan normaal te maken met invloeden van het weer. “Hier op de waddeneilanden staat eigenlijk altijd extra zon en extra wind. Daarnaast heb je te maken met zout dat op de materialen terecht komt. En vooral zout is hardnekkig voor materialen,” vertelt Marco.

In het waddengebied is er in de zomermaanden twintig tot veertig uur meer zon

Feit is dat het waddengebied in een zomermaand twintig tot veertig uur zonuren meer kent dan in bijvoorbeeld het oosten van het land. En dat zie je, merkt Marco. “Ik heb hier hout gezien dat zo snel verkleurde door weersinvloeden, dat ik daar best van schrok. Bijhouden, renoveren en opnieuw schilderen: je blijft er druk mee.”Dakkapel met dakrandsysteem van Keralit in antraciet

Beschermende toplaag
Mensen die dagelijks in de bouw werken, weten: bouwmateriaal dat vaker in de zon staat dan gemiddeld, kan eerder verkleuren dan materiaal dat nauwelijks in de zon staat. Omdat het Keralit-paneel voorzien is van een beschermende toplaag op de folie, is het paneel goed beschermd tegen UV-straling en andere invloeden zoals wind en zout.

Het Keralit-paneel is voorzien van een decoratieve folie. Deze folie is opgebouwd uit meerdere lagen, waaronder een beschermende toplaag. De kleur blijft hierdoor langer vast en vervaagt minder snel, zodat het ook onder de zwaardere weersomstandigheden een geschikt materiaal is.

Oplevering en afbouw

De eerste villa’s zijn inmiddels opgeleverd en in de verhuur. Ondertussen wordt er nog hard doorgewerkt: de andere villa’s zijn in de afbouwfase. Marco verwacht nog een paar maanden bezig te zullen zijn met het plaatsen van Keralit.

“We hebben nog genoeg te doen, hoor. Als de temperatuur een beetje mild blijft voor ons, kunnen we snel en veel meters maken – ook in de winter. Voor ons als aannemer is die wind juist funest,” lacht Marco.

Een verreiker en bouwsteigers op de bouwplaats voor vakantievilla's van Keralit
Er wordt nog een tijd flink doorgewerkt..
Strakke vakantievilla's met gevelbekleding en dakkapel van Keralit - antraciet
Sommige villa’s zijn al opgeleverd en inmiddels in de verhuur